maandag 12 december 2011

Glazen vaas met vilten hertje

Jullie weten vast wel dat je scrapartikelen ook heel leuk kunt gebruiken voor home decoratie artikelen.
Ik ben ook aan de freubel geweest. Op mijn side-table staan 3 grote vazen. Meestal doe ik daar een grote kaars in maar nu wilde ik ze een wat meer winterse sfeer geven. Ik had van mijn moeder ecru haakgaren gekregen waar ze vroeger (lees: lang geleden) kleedjes mee haakte en ook heel dun wit breigaren waar ze vroeger (iets minder lang geleden) dingetjes van breide op het breimachine dat ze toen had.
Deze heb ik samen gevoegd en daar een hoes voor de glazen vaas van gehaakt. De truc is om de eerste rij lossen heel erg los te haken zodat deze rij elastisch blijft en je de hoes gemakkelijk over de vaas kunt trekken.


Het hertje heb ik als volgt gemaakt. Ik heb het patroon van Astrid mogen overnemen. Dank je wel Astrid!
Deze heb ik overgenomen op wit vilt. Aan de achterkant van dit vilt heb ik ''dubbelzijdige vlieseline''
  gestreken. Dit is dubbelzijdig vlieseline waarmee je heel gemakkelijk stoffen en andere stofachtige materialen op elkaar kunt hechten.

Werkwijze: Je neemt het patroon over op de achterkant van de dubbelzijdige strijkvlieseline
en knip het uit (hoeft niet langs de lijntjes). Plaats het motief aan de achterzijde van het vilt, met de ruwe zijde op het stof en strijk het voor 3-4 seconden.


Knip het motief nu netjes uit en verwijder de papierzijde van de fleece/vlieseline. Leg het daarna met deze kant op de plaats waar u het motief wilt hebben.

Bedek het motief met een vochtige doek en strijk het met lichte druk (ongeveer 8 a 10 seconden). Belangrijk: Laat na het vaststrijken van de applicatie de stof liggen voor ongeveer 20 minuten zodat het helemaal afgekoeld is. Nu zit de applicatie vast zonder naaien!

Ik heb het dus geprobeerd met vilt op haakwerk en het werkt als een trein! Het is wel belangrijk dat je alles echt goed laat afkoelen voor je het gebruikt, ivm. de hechting van het materiaal maar de dubbelzijdige vlieseline hecht zich ook op hout, leer, vilt enz.

In de vaas heb ik een ledwaxinelichtje geplaatst. Nu nog 2 te gaan.

4 opmerkingen:

Marlieke zei

Dat ziet er echt heel erg gezellig uit. En wat ben jij Toby veelzijdig creatief. Leuk hoor!

Marlieke zei

Toby moet natuurlijk TOCH zijn. . .

femmoltje zei

wat een leuk idee weer.
En wat gezellig moet dat staan..

Enuhh marieke hoor ik daar een mogelijke kindernaam voorbij komen ;) (waar het hart van vol is ;))

Romy zei

Wauw, dat geeft een leuk effect! Het hertje geeft de windlichthouder net dat beetje extra, prachtig!