zaterdag 17 augustus 2013

Hoe houd je je sensor schoon

Al een paar maanden zag ik soms een hinderlijke vlek op sommige foto's. Ik dacht dat het aan een plekje in mijn lens lag maar tijdens de vakantie werd 'soms'  toch wel 'vaak' en 1 vlekje waren er af en toe opeens meerdere (vooral bij foto's waarbij veel lucht te zien is en waarbij ik een groter 
diafragmagetal gebruikt heb).

Vandaag bracht ik mijn toestel toch maar eens naar de fotograaf, nog steeds ervan overtuigd dat het aan mijn lens lag want ik had immers geen lenzen verwisseld (ik heb er maar eentje, een 18-250 sigma lens waarmee ik zowat alles kan fotograferen).

Nu werd ik even vakkundig uit die droom geholpen...er zat stof op de sensor en die veroorzaakten de problemen. Ik baalde want mijn toestel is nog maar een half jaar oud. Al moet ik toegeven dat fotograferen in de woestijn niet zo heel handig is, zelfs niet als je je toestel in een plastic zak houdt...maar ja, je moet wat om mooie foto's te krijgen nietwaar?

Natuurlijk vroeg ik aan de aardige fotoman hoe ik dit een volgende keer kan voorkomen. Schoonmaken van de sensor kost namelijk best veel geld en hoe het kan gebeuren dat een fototoestel veel stof verzamelt op de sensor, zelfs als je geen lenzen verwisselt.

Dit is zijn antwoord:
Fototoestellen zijn nooit luchtdicht dus er komt altijd stof binnen,bv. via de aansluiting van de lens met het toestel maar ook langs de zoeker. Vroeger kwam het stof op het filmrolletje terecht (de sensor heeft het werk van het fotorolletje overgenomen, hierop wordt het licht gevangen). Het stof werd dus telkens opnieuw meegenomen omdat het negatief telkens een stukje doorschoof. Nu blijft het stof op de sensor liggen.

Zelf schoonmaken wordt afgeraden omdat het een heel delicaat werkje is en je echt moet weten wat je wel/niet aan mag raken.

Hoe kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.
* Houd de behuizing zoveel mogelijk schoon met een zeer licht vochtige doek.
* Haal ook het rubber rond de zoeker regelmatig los (omhoog schuiven) en reinig de ruimte onder dit rubber.
* Bewaar je fototoestel in een afgesloten tas
* Maak deze tas ook van binnen regelmatig schoon (stofzuigen)

Ik hoop dat jullie iets aan mijn berichtje hebben, ik was zelf verbaasd dat camera's zo snel zoveel stof kunnen verzamelen, en dat terwijl ik hem dus vrijwel altijd in een fototas bewaar. Dus voorlopig ben ik bezig stofvlekjes digitaal weg te poetsen en hopen dat ik mijn toestel snel weer thuis heb...voel me een beetje onthand zonder :)

Het zijn simpele tips maar misschien heb je er iets aan!

(op deze foto zie je veel stofvlekjes in de lucht zitten...dat wordt veel digitaal poetsen)

2 opmerkingen:

Marlieke zei

Ja, zeker nuttig!
Ik heb mijn camera vorige week weggebracht; die van mij stelde van het ene op andere moment niet meer scherp en dat terwijl ik niks aan mijn instellingen veranderd had. Wat blijkt: om te kunnen blijven werken, moeten de camera's van tegenwoordig af en toe teruggezet worden naar fabrieksinstellingen! Nou, daar was IK dus weer reuze verbaasd over. Fijne zaterdag!

Gerrina zei

Handige tip! Bedankt! Fijn weekend, Gerrina