donderdag 27 augustus 2009

Weer terug, maar toch nog niet helemaal

Hallo Allemaal,
Dinsdagnacht (of eigenlijk woensdagochtend) zijn we teruggekomen van een heerlijke vakantie. We hebben zo genoten en zoveel gezien...gelukkig heb ik een dagboek bijgehouden want toen ik gisteren wat teruglas was ik alweer zoveel vergeten...ik had constant 'oh ja' momenten haha. Gelukkig houd ik van schrijven, ik had dan ook papier bijgekocht omdat ik mijn blok helemaal vol had geschreven.


Hieronder zien jullie een paar foto's van ons favoriete vakantieland (of eigenlijk...landen, want scandinavie bestaat natuurlijk uit diverse landen). Ik ben nog een weekje vrij om bij te komen van onze reis (want reizen cq. rondtrekken is super, lynn wil niets anders meer, zo vertelde ze me). En ik ga komende week nog heel veel genieten van mijn kids voordat ik en zij weer volop aan de slag gaan, nog genieten van elkaar, picknicken op het gras, een ijsje eten bij de ijssalon enz. Scrappen zal ik niet veel doen, de inspiratie is momenteel ver weg maar dat komt wel weer als de kids weer naar school zijn (dan begint de inspiratie wel weer te borrelen)...
Een paar foto's van onze vakantie... Wehebben heel veel gepicknicked...
De eerste keer dat we de poolcirkel overgingen. Lynn zoekt in welke richting amsterdam ligt.

Ja, we zijn in het poolgebied! (en het is 25 graden), toen we hier 16 jaar geleden waren was het 26 graden...heerlijk vakantieland!


Natuurlijk willen we een echt certificaat waardoor we kunnen bewijzen dat we bij de poolcirkel geweest zijn (we hebben er deze reis 3 verzameld, op één plek konden we geen certificaat krijgen). We hebben ook nog een prachtige foto van ons met de enige echte kerstman (die heeft hier op de poolcirkel zijn postkantoor, alle post voor de kerstman wordt hier bezorgd). Maar deze foto zien jullie dit jaar nog wel een keer voorbij komen :-)

We zijn ook naar het Artikum geweest, een museum over het leven in de poolgebieden en met een prachtige expositie over de samen (de lappen).

Je ziet wel wie onze grootste knuffelkont is...
Eindelijk, na een week hadden we door wat die rode kruizen op palen betekenen...Dit bord geeft het antwoord. Dit is een snowscooterpad (in de winter dan natuurlijk he)
Lynn heeft dit prachtige rendier ontdekt
Luc verstopt zich zodat het rendier niet schrikt...
Lynn is helemaal in de ban van het rendier en blijft in de buurt van dit prachtige dier.

Natuurlijk wordt er ook veel gespeeld, dit noorse vriendinnetje spreekt net als lynn een paar woorden engels en ze begrijpen elkaar buitengewoon goed.
Laponia is een enorm groot nationaal park en een cadeautje want we hadden geen idee van het bestaan van dit prachtige gebied, tot we er langs kwamen en een bord. Het bestaat eigenlijk uit meerdere nationale parken en staat op de werelderfgoedlijst. Er is maar één weg die langs de rand van dit park rijdt. We hebben deze weg iets meer dan 100 kilometer gevolgd en dan ben je nog niet eens tot de hart van het park. Je voelt je gewoon steeds verder van de bewoonde wereld verwijderd raken en als het dan ook nog slecht weer wordt (0p de terugweg, terwijl we nog hoog in de bergen zijn) voel je je nietig en besef je weer eens extra dat we zuinig moeten zijn op onze natuur.
Ook Lynn was helemaal onder de indruk van dit gigantische national park. Dit meer was meer dan 60 kilometer lang en ligt helemaal boven de boomgrens. Het is hier zo mooi, zo verlaten en uitgestrekt...je voelt je dan heel klein en nietig. Mijn lekkere ventje helemaal blij met alle avonterenpaden...
Ik vind deze mutsen zo gaaf...

Zien jullie het pad naar de gletsjer? Wij ook niet maar tot de gletsjer staan genummerde borden (ongeveer een kilometer uit elkaar) waarop je informatie over dit gebied vind. Als je bij één bord bent kun je het volgende bord net zien...het was echt spoorzoeken en de kids genoten volop van dit spannende avonturenpad. We hebben uren gelopen en onze dorst gelest met het gletsjerwater (=drinkwater). Helaas zijn we niet bij de gletsjer gekomen, bovenaan werd het te glibberig en te steil maar we genoten ons suf. De tweede keer over de poolcirkel
O ze zijn zo knap, de trollen...zien jullie de twee snoepers op de achtergrond?

Ik ben dol op deze lage fjorden in het noorden van noorwegen
Dit was de laatste keer dat we de poolcirkel overgingen (de 4e)

af en toe waanden we ons in tropische sferen...
...maar 2 uur later stonden we weer met onze voeten in de sneeuw
En we genoten weer van het berglandschap

...en van de stenen wegwijzertjes die we bouwden (eh...de kids dan)

We genoten van de sneeuw en de gletsjers en het berglandschap (we houden van landschappen zonder bomen, een beetje vreemd, ik weet het maar wel lekker haha)Lynn maakt ook erg goede foto's, ik ben erg blij met deze foto die ze van me gemaakt heeftDe kids hadden besloten dat ik deze vakantie ook vaak op de foto moest...waarvan akte...We hadden hele discussies met dit schaap dat niet van plan was voor ons aan de kant te gaanWe genoten van de rust en de ruimte om ons heenWe hebben natuurlijk geposeerd (duh)We hebben een paar keer wild gekampeerd, hier in gezelschap van andere liefhebbers, maar ook wel eens alleen.Het uitzicht vanuit onze caravan op onze wildkampeerplek.We hebben genoten van alle aparte voertuigen die we tegenkwamen (en die we zelf ook wel graag zouden hebben)We hadden ook een soldaat in ons midden, wel zo veilig :-)
Geloof nooit Zweden als ze zeggen dat een weg 'een beetje klimmen is'. Een 'beetje klimmen' staat bij hen synoniem voor doodenge klimdingen...dit was nog het minst enge (een muur van zeker 12 meter hoog), daarna mochten we nog over allerlei kloven stappen, springen en glibberen...fijn als je dieptevrees hebt. De kids deden het beter dan ik maar met de bemoedigende praat (en hulp) van manlief heb ook ik de hele route afgelegd. Al zei ik halverwege dat ze maar een helicopter moesten laten komen. Krabben vangen, uren achter elkaar...en er werd een heleboel gevangen, zelfs een heuse vis!
...en zeesterren vangen samen met 2 nederlands-zweedse vriendjes...
We hadden Darth Vader in ons midden (en dat was af en toe oppassen geblazen)
Niels holgerson ganzen, op weg naar hun bijeenkomstplaats in het lage graan achter onze camping...


Barbequen (altijd favoriet en vooral als we op de grond picknicken, dat is het allerleukst)
Oeps...ik heb wat meer foto's geplaatst dan ik eigenlijk bedoelde...sorry daarvoor, maar ik hoop dat ik jullie ook een beetje mee heb kunnen laten genieten.
Ik heb zojuist alle foto's geupload bij pixum en hoop ze begin volgende week binnen te krijgen. Ik maak geen scrapalbum maar koop altijd ringbandmappen en zwarte fotobladen. Hierin verwerk ik alle foto's (ik heb er zo'n 500 af laten drukken, en had er zo'n 950 gemaakt, toch goed ingekrompen nietwaar haha), foldertjes, leuke souveniertjes enz. Ik heb ook 20 foto's op posterformaat laten afdrukken (20x30 cm). Deze wil ik wel scrappen door de randen van deze foto's te bewerken. Ik heb dit een paar maanden geleden in een scrapblad gezien, maar weet zo even niet meer welke. Het zag er zo gaaf uit.
Er komt snel weer een heleboel leuks binnen...ik kan zelf al niet meer wachten haha, maar eerst nog een weekje vakantie. Ik wens iedereen nog een heerlijke week en zie en spreek jullie heel graag snel weer! Odetta, nogmaals bedankt voor de superlieve kaart, je bent een schat!

8 opmerkingen:

Marlieke zei

Zucht.....ik ben wel een klein beetje jaloers als ik dit zo zie en lees. Je weet hoe favoriet Scandinavie ook bij maarten en bij mij is en dat we niet op vakantie zijn geweest dit jaar. Maar...ik gun het jullie hoor! Fijn om te zien en te lezen hoe fijn jullie het gehad hebben! Wat een prachtige ervaringen hebben jullie opgedaan en wat hebben jullie het schitterend vastgelegd! Geniet nog maar lekker even na van deze mooi reis!

Heel veel groetjes van Marlieke

Romy zei

Wauw, wauw, wauw. Dit ziet er echt zo mooi uit. Vooral Zweden lijkt me een prachtig land. Mijn oom en tante hebben nogal grote plannen om een bed & breakfast in Zweden te beginnen, en mocht dit gebeuren, dan zullen wij daar natuurlijk zeker een keertje langs gaan en zal ik eindelijk eens Scandinavië kunnen bewonderen.

Zo te zien hebben jullie in ieder geval een heerlijke vakantie gehad. Veel prachtige dingen gezien en meegemaakt. Geniet van de laatste week vakantie en natuurlijk van alle mooie herinneringen (en foto's) die jullie aan de reis hebben!

Groetjes Romy

P.S. Wat een goed idee om meer foto's te maken met jouzelf erop. Wel zo leuk om uiteindelijk ook jezelf in je foto-album en scrapbook te hebben staan.

Lean zei

Wauwwwwwwwwww,klinkt allemaal heerlijk en de foto´s zijn prachtig.Slim om alles bij te houden kan je het zo wie zo leuk na lezen.
Nog een fijne [ruim] week en geniet maar lekker na[GEEN PROBLEEM TOCH]
gr,Lean

femmoltje zei

hoihoi
wat een leuke foto's
en wat een mooie omgeving daar zeg
misschien jeffrey ook maar een keer overhalen
en toppie dat je zelf ook eens op de foto staat
gr femke

Astrid Zwaan zei

Hoi Marianne,

Ik kan zien dat jullie ontzettend genoten hebben van deze vakantie, volgens mij was jij er ook wel aan toe....
Hele mooie foto's ben zeer benieuwd naar het eind resultaat als jij ze verwerkt heb.....

Dikke knuf,
Astrid.

Odetta's Scrap-walk-in-closet zei

Wauw, wat een schitterende foto's.
Jullie staan er allemaal zo leuk op. En die met de schaapjes vind ik ook zo leuk. Ik vind de foto's heel erg origineel. En een mooie impressie van Scandinavië. Ik krijg er alleen nog maar meer zin in om daar ooit naar toe te gaan.
Ik vind ze zo origineel. Het was heerlijk om jouw verslag te lezen en vooral dat jullie je zo goed vermaakt hebben tijdens jullie vakantie. Het zal wel erg tegen vallen na dit grote avontuur weer in het alledaagse leven terug te zijn. Lieve groetjes aan jullie allemaal, Odetta

Loes zei

Wat een schitterende foto's, het plezier straalt er van af! Scandinavië staat op mijn verlanglijstje en nu ik deze foto's zo zie krijg ik er nog meer zin in! Je treft het trouwens dat de kinderen het ook mooi vinden!

Groetjes,
Loes

Heidie zei

wat een schitterende foto's. Het plezier straalt er van af.

groetjes Heidie