woensdag 15 juni 2011

Luxe probleem Spiegelreflex of bridgecamera?

Jongens (eh meisjes), ik heb een probleem. Een luxeprobleem welliswaar maar toch een probleem. Ik 'krijg' voor mijn verjaardag een nieuwe camera en nu zit ik ontzettend te twijfelen tussen een hybride camera
canon powershot xs30 si (zie foto) of een spiegelreflexcamera (eos 1000d). Ik heb de voor- en nadelen op een rijtje gezet maar kan geen keuze maken.


Powershot camera: voordelen: compact (niet zo'n gesjouw), enorme zoom (35 optische zoom = 24 tot en met 840 mm) alle functies ook handmatig in te stellen. Nadelen: iets minder kwaliteits foto's dan een spiegelreflex.

Spiegelreflex camera: voordeel: betere kwaliteit. Ik heb twee prima lenzen (van mijn analoge spiegelreflexcamera) waarvan de lens 70-300 mm goed werkt op een digitale camera (Het zoombereik is dan ongeveer 450 mm). De andere lens moet ik nog laten testen. Nadelen:  het gesjouw en gewicht.

Mijn gevoel zegt...ga voor het gemak (lees: minder gesjouw en geen lenzen wisselen) maar mijn verstand zegt...ga voor de beste kwaliteit.

Wat zou jij doen? Wil je me helpen een keuze te maken?

O ja, qua prijs maakt het niet uit.

7 opmerkingen:

Dora zei

Ik heb een combi de bridge en wil niet anders..als ik zie wat mijn vader erbij moet kopen bij de spiegelreflex..ben zo blij met die vanmij..ik mail je vanavond even
Groetjes dora

Romy zei

Ik heb een jaar geleden ook heel erg getwijfeld en heb uiteindelijk een iets compactere camera (Panasonic Lumix) gekozen, omdat ik bang was dat ik anders telkens mijn camera niet mee zou nemen of geen zin had hem tevoorschijn te halen, omdat hij zo groot is. Toch blijft het wel kriebelen, hoor...als ik dan mensen met enorme spiegelreflexen zie, zou ik er ook zo graag eentje willen. Maar stiekem ben ik wel blij dat ik niet voor een spiegelreflex heb gekozen. Ik kan mijn camera makkelijk overal mee naar toe nemen en maak er daardoor ook veel meer foto's mee dan dat ik waarschijnlijk met een spiegelreflex zou hebben gedaan.

Rieni zei

het blijft een lastige keuze. Ik heb beide, en heb er zelfs nog een pocketding bij die altijd in mijn tas zit.
Ik gebruik mijn combi (panasonic FZ50) nog heel regelmatig. Maar als ik echt mooie foto's wil maken en meer wil spelen zoals HDR foto's panorama ed. Gebruik ik mijn spiegelreflex (olympus E30). De panasonic maakt prachtige foto;s, maar er is zeker een kwaliteits verschil met een spiegelreflex.
Vraag je zelf af, waar wil ik mijn toestel voor gebruiken en hoeveel fotografeer ik.
Mijn grote hobby is fotografie en dan is het de investering meer dan waard, maar als je alleen maar 3 weken in het jaar vakantie foto's maakt, zou ik voor een combi kiezen.
veel succes, want het blijft een lastige keus

Jolanda zei

Powershot!!
Ik heb zelf mijn spiegelreflex oas verkocht...spontane foto's zijn er bijna niet mee te maken...(vind ik)
Dus een compacte is wel zo handig om mee te nemen enzo!

Marlieke zei

Wat een onwijs tof cadeau krijg je zeg! Geweldig! Hm, in tegenstelling tot de meeste reacties die ik hier lees, ben ik wel erg blij met mijn spiegelreflex. Ik heb ook de EOS. En ja, ook wij waren bang voor het gesjouw, mar we nemen (ook bij korte / kleine uitstapjes) maar wat graag de tas mee en het staat ons veel minder tegen dan we zelf verwacht hadden. De camera is heerlijk in gebruik. Wil je nog meer weten? Dan gil je maar.

Rieni zei

nog even een reactie, ik ben super blij met mijn spiegelreflex, heb er ook 4 lensen bij, en zou hem echt niet willen missen.
Maar soms is het gewoon heel handig om maar met een ding te sjouwen, en dan is een combi heel handig. Let er wel op dat de maximale zoom van een combi zelden helemaal gebruikt kan worden. Heb er twee gehad en bij beide werden de foto's dan niet helemaal scherp. Altijd iets terug draaien.

maar ja, ik heb wel de luxe dat ik allebei heb :)

Petra zei

Ik heb de Canon EOS 1000D, toppie camera! Idd wat onhandig om 'ff' mee te nemen, maar vinden het geen probleem, als je ziet wat voor een mooie foto's je ermee kunt maken!! Suc6 in je beslissing! Groetjes Petra.