maandag 21 februari 2011

Beste mr. Rutten, groetjes Luc

Een poosje geleden zagen we op nederland 3 een (deel van) een documentaireserie. De  naam weet ik niet meer maar er werden een aantal engelse jongeren gevolgd die in Afrika waren. Luxe artikelen (zoals gsm's, gouden sierraden etc) worden vaak in Afrika gemaakt en zij gingen telkens een paar dagen meewerken. De mensen daar werden zo ontzettend uitgebuit en we waren na afloop van deze serie ontdaan.
Het meest verschrikkelijke vonden we dat veel artikelen uit europa (oa. afgedankte tv's en computers) via illigale wegen naar Afrika gebracht worden en op enorme vuilnisbelten gedumpt worden. Daarop wonen vele kinderen die aan eten proberen te komen door het koper en andere bruikbare middelen uit deze apparaten te krijgen door oa. het verbranden van dit afval. Dit koper verkopen ze dan weer voor een paar cent.
Luc was hier zo verdrietig over en wilde hier iets aan doen. Hij vroeg me het adres van de president op te zoeken en is de volgende dag meteen aan de computer gaan zitten om een brief naar de president van Nederland te schrijven. En 17 februari ontving hij bericht terug! Luc is hier natuurlijk erg trots op, een brief van meneer Rutten! De brief is inmiddels ook mee naar school geweest. Hij beseft heel goed dat het probleem van de vuilnisbelten in Afrika hiermee niet opgelost is maar heeft wel het gevoel dat hij een beetje geholpen heeft het probleem onder de aandacht te brengen.

Als je op de afbeeldingen klikt zie je de foto groter (soms moet je nog een keer op de vergrote foto klikken)De titel letters waren een beetje op, maar  dit heb ik opgelost door van een 8 een S te maken, van een q een t, van een n een r en van een 3 een e. Zo kom je opeens toch nog een heel eind. Het grijs/witte dessinpapier is van Studio Callico.


We saw a documentary on tv. A lot of waste (like computers and tv) don't get recycled but are illigal shipped to Afrika. There it we'll be dumped on enourmous garbage dumps. Children live on those dumps and get copper and other materials out of this waste by burning it. So sad.My son (he's 9) was very upset after seeing this images and wanted to write a letter to our president, mr. Rutten. A few days ago he got a letter back from the president himself! My son was very proud, the letter went to school to show it to the teacher. He is very aware of the fact that he couldn't solve the problem but he is also very proud that he could bring this problem under the eye of the president himself.
 (I'm aware of the fact that my grammatics are not quiet good, but I'll think you can understand what I wrote).4 opmerkingen:

Romy zei

Oh wauw, wat knap zeg dat hij de minister-president daarover heeft geschreven...zo jong en dan toch al zo bezig met de wereld om hem heen. Dat vind ik prachtig. En het is natuurlijk ook superstoer dat Mr. Rutte hem heeft teruggeschreven...leuk dat je beide brieven en een toepasselijke foto verwerkt hebt. De layout is supermooi!

Lean zei

jee gaaf hoor Luc dat jij geschreven hebt en je mams heeft er weer een mooie lo mee gemaakt..
groetjes,lean

Marlieke zei

Wat goed dat Luc in actie is gekomen. En heel tof dat Mark Rutte een brief terug gestuurd heeft! De titel van je LO vind ik heel leuk gedaan. Ik herken die creativiteit met letters wel; op de een of andere manier zijn die van mij ook altijd op. Nu ik deze LO gezien heb, denk ik er ineens aan dat wij hier ergens een foto hebben liggen van een jaar of twee geleden. Maarten kwam Mark Rutte tegen op een feestje...zal die foto eens op gaan zoeken!

Odetta zei

Heel erg goed dat Luc zich al bezig houdt met zeer belangrijke zaken! En wat enorm leuk dat hij een brief van de minister-president heeft terug gekregen. En wat mooi dat zijn moeder een mooie lay-out hiervan heeft gemaakt, wat heel erg leuk is voor later om terug te zien!