dinsdag 10 november 2009

Creëer een mooie achtergrond met de sponstechniek, geschreven en gefotografeerd door Odetta Donners

Creëer een mooie achtergrond met de sponstechniek.
Geschreven en gefotografeerd door Odetta Donners

Benodigdheden:

• Sponsjes, gebruik make-up sponsjes (het is een bloemvormige spons die verdeeld is in partjes en deze is o.a. verkrijgbaar bij de Etos, Kruidvat)
• Inkt, bijvoorbeeld Colorbox Cat's eye of VersaMagic Dewdrops
Inchies clear stamps Special Thoughts (Inkadinkado)
Een pons om vierkantjes te maken
• Correspondentiekaart(en)
VersaFine Black Onyx
• Een blad van A4-formaat Leg ter voorkoming van inktvlekken een A4-tje op je werkblad.
Pons de hoeveelheid vierkantjes (plus een aantal reserve vierkantjes) uit de correspondentiekaart(en).

Om het effect van de sponstechniek het beste weer te geven zie je op deze foto een blanco vierkantje (is niet genummerd). Vervolgens zie je bij de nummers 1, 2 en 3 hoe de sponstechniek tot uiting komt. Je werkt altijd van buiten naar binnen richting het midden toe.

1. Begin met de lichtste kleur inkt en spons rondom het vierkantje van buiten naar binnen, helemaal naar het midden van het vierkantje toe.
2. Pak een iets donkere kleur inkt en een nieuw sponsje. Spons rondom het vierkantje van buiten naar binnen, maar nu halverwege het midden van het vierkantje toe.
3. Als laatste gebruik je de donkerste kleur inkt en wederom een nieuw sponsje. Spons rondom het vierkantje van buiten naar binnen, maar een heel klein beetje richting het midden toe. De donkerste kleur inkt zit dus meer aan de buitenkant.

Hier volgt een belangrijke tip: bewaar je sponsjes voor een volgende keer!!! Maak nu op iedere vierkantje een stempelafdruk. Met deze vrijwel eenvoudige techniek heb je een schitterende “arty” resultaat. Door het contrast van een donkere inkt met een lichte inkt creëer je diepte. Het is iedere keer weer een verrassing hoe het uitpakt. En het is erg leuk om allerlei kleurencombinaties uit te proberen.


Hier is een voorbeeld van gesponsde vierkantjes (gedecoreerd met brads, chipboard en bedeltjes) die op chipboard vierkantjes van hetzelfde formaat zijn geplakt. Hier zie dus heel goed wat er nu precies met een “Arty”-resultaat wordt bedoeld. In plaats van 3 verschillende kleuren inkt, zijn er bij deze vierkantjes gebruik gemaakt van 2 verschillende kleuren inkt.

Dat het niet bij vierkantjes hoeft te blijven, zie je bij dit voorbeeld. Hier is een passe-partout gesponsd. De onderste helft is in groene tinten en deze gaat over in de bovenste helft in blauwe tinten.
O.a. bij stempelafdrukken van gezichten krijg je een hele mooie, mysterieuze uitstraling.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Mooie techniek en zeeeer mooi uitgewerkt,Odetta.
gr,Lean.

Romy zei

Oh wauw, wat een gave techniek. Ik denk iedere keer weer dat ik geen stempelafdrukjes in kan kleuren zonder de dure Copics, maar als ik jouw tips lees, zie ik dat je die Copics helemaal niet nodig hebt.

Yvonne Rijk zei

Erg mooi gedaan. Dat moet ik zelf ook eens proberen.